Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP de Cerlà i iCelrà signen un acord de govern pel qual es repartiran l'alcaldia

La CUP de Celrà va aprovar per unanimitat en l'assemblea oberta de dimecres passat, a la qual van assistir una quarantena de persones, subscriure el pacte de govern negociat amb els Independents per Celrà (iCelrà) per a la propera legislatura.

Els dos grups municipals signants del pacte va fer públics els acords adoptats, així com les línies mestres d'acció del nou govern, aquest dijous i dissabte a les dotze del migdia es constituirà el nou ajuntament. A través d'aquest pacte, les dues formacions es repartiran l'alcaldia els pròxims quatre anys. El primer alcalde serà el candidat de la CUP, Dani Cornellà.

10/06/2011 08:43 Política

Cornellà serà alcalde de Celrà fins l'any 2013, quan prendrà possessió el cap de llista d'IC-AM, Gerard Fernández. Els Independents per Celrà van ser la segona força més votada a les eleccions de maig, amb 442 vots, per darrere d'Entesa per Celrà (EC) -que en va obtenir 530- i per davant de la CUP -404 vots. Atès que les tres formacions van quedar molt igualades en el nombre de vots obtinguts van obtenir els mateixos regidors, un total de tres. CiU, en canvi, va quedar última amb 338 vots i dos regidors.

EC, la força més votada, va intentar pactar amb tots els grups la formació d'un govern d'unitat però tant IC com la CUP van rebutjar aquesta oferta perquè van entendre que era un intent d'EC de no perdre l'alcaldia, que l'ha ocupada en els darrers dotze anys.

"Confiança mútua"

En el document de pacte de govern signat ahir, les dues formacions addueixen que cap partit va aconseguir la majoria absoluta ni la majoria simple, de manera que "per a la bona governabilitat del nostre municipi, es fa necessari arribar a acords entre diferents forces polítiques". En aquest sentit, tant la CUP com iCelrà veuen necessària "la formació d'un govern municipal amb majoria de progrés que sigui capaç d'afrontar amb decisió i valentia els propers quatre anys".

Amb aquesta finalitat, els grups municipals d'iCelrà i de la CUP han acordat governar plegats la legislatura 2011-2015, ja que ambdues forces sumen una majoria de sis regidors. Les dues formacions han estat juntes a l'oposició en els darrers quatre anys, de manera que apel·len ara a la "confiança mútua" i la "generositat entre ambdues parts".

iCelrà i la CUP remarquen que el que els ha portat a signar l'acord és "assegurar la bona governabilitat del nostre poble i assegurar un bon clima social perquè per sobre dels interessos de partit, per sobre de persones en particular ha de prevaldre l'interès general, que és el que ens guia en la signatura d'aquest pacte".

El regidor de la CUP serà alcalde durant dos anys

El pacte estableix que els tres regidors d'iCelrà votin aquest dissabte com a alcalde el candidat de la CUP, Dani Cornellà. iCelrà, de la seva banda, ostentarà la 1a i 2a tinències d’alcaldia, i la CUP la 3a tinència d’alcaldia. Un cop transcorreguts dos anys des de la presa de possessió, es farà traspàs de l’alcaldia al grup municipal d’iCelrà, i concretament al seu candidat, Gerard Fernàndez; la 1a tinència d’alcaldia passarà a mans de Cornellà; la 2a tinència d’alcaldia, a la CUP, i la 3a tinència d’alcaldia, a d’iCelrà.

Aquest canvi de titularitat no suposarà el traspàs de les àrees de govern que aquests tinguessin assignades abans del canvi, excepte aquelles que per llei restin reservades a la figura de l’alcalde i que no hagin estat delegades. La CUP i iCelrà governaran conjuntament les diferents àrees del cartipàs municipal. Per a cada àrea es formarà una comissió de treball amb representació de la CUP i iCelrà i es podrà convidar a formar-ne part altres persones expertes en els àmbits de treball, tant de l’oposició com de fora del consistori.

La CUP i iCelrà ocuparan les representacions de l’Ajuntament en altres organismes. Qualsevol modificació del cartipàs o de les representacions en altres organismes haurà de ser consensuada en reunió de seguiment del pacte. L’alcalde delegarà en la Junta de Govern Local totes les atribucions delegables. La Junta de Govern Local estarà formada per l’alcalde i els tres primers tinents d’alcaldia. Els i les caps d’àrea i la resta de regidors i regidores seran convidats a les reunions amb veu i sense vot. La Junta de Govern Local serà l’òrgan responsable del compliment d’aquest pacte en tots els seus punts.

D'alta banda, hi haurà dues dedicacions exclusives (totals o parcials) en règim de salaris subjectes a Seguretat Social, l’una per a l’alcalde i l’altra per al 1r tinent d’alcaldia. Els dos grups han acordat que no es sotmetrà a l’aprovació del ple cap proposta o assumpte sense que hagi estat prèviament debatut a la Junta de Govern Local i s’hagi consensuat una postura comuna entre els dos grups. Només es podrà trencar aquesta clàusula en cas de qüestions que no afectin directament el municipi.

A més, es crearà una comissió paritària de seguiment, integrada per quatre membres d’iCelrà i quatre de la CUP, que tindrà com a missió el seguiment de l’aplicació del pacte de govern, el tractament d’assumptes no previstos, les diferències d’interpretació o qualsevol modificació que calgui introduir-hi fruit del funcionament diari de l’equip de govern.

El règim ordinari de reunions de la comissió de seguiment serà trimestral. Les sessions seran convocades per iCelrà els mesos d’abril i octubre, i per la CUP els mesos de gener i juliol. No obstant això, la comissió es reunirà de forma extraordinària cada vegada que ho sol·liciti un dels socis, per decidir sobre qüestions de màxima urgència, previ avís amb tres dies d’antelació a tots els components. En la reunió caldrà la presència mínima de dos membres de cada grup. El grup convocant comunicarà l’ordre del dia amb dos dies d’antelació i el deixarà obert perquè l’altre grup pugui introduir-hi altres qüestions.

La participació ciutadana i la transparència, línies d'acció del nou govern


Les quatre línies d’acció que sustentaran la manera de governar del govern municipal de la CUP i iCelrà seran la participació ciutadana, la transparència, el treball col·laboratiu i l'eficiència. Participació ciutadana, "perquè creiem que cal impulsar una altra manera d’involucrar-se en la gestió de Celrà, en què tots els ciutadans i ciutadanes siguin coresponsables de les decisions municipals". En aquest sentit, el govern local crearà l’Àrea de Participació Ciutadana i procurarà establir un model àgil i flexible de participació. Així mateix, elaborarà un Reglament Orgànic Municipal (ROM) on es prevegin fórmules perquè els celranencs i celranenques puguin fer preguntes i aportacions en els plens i impulsarà consells municipals o reestructurarà els ja existents per dotar-los de responsabilitats concretes i poder de decisió, i posarem en marxa mecanismes perquè les entitats i els veïns i veïnes puguin mantenir un fil directe i debatre conjuntament les problemàtiques que els afecten amb els i les representants municipals.

La segona línia d'acció serà la transparència en la gestió, "perquè estem convençuts que la transparència és la millor garantia per a la qualitat democràtica d’un poble". D'aquesta manera, es publicaran els pressupostos i la seva execució en un format comprensible, es facilitarà a l’oposició la documentació sobre els plens amb una setmana d’antelació, sempre que això sigui possible. En aquest sentit, periòdicament es farà balanç de l’acció de govern explicant la feina feta i els projectes que es volen endegar. Es potenciarà l’Oficina d’Atenció Ciutadana, per facilitar l’accés a la informació i als serveis.

El tercer eix serà el treball col·laboratiu, "perquè creiem en el treball en equip, perquè estem convençuts i convençudes que val la pena escoltar totes les opinions i totes les aportacions buscant el punt d’encontre". Així, els dos grups es comprometen a treballar per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament. També apostarà per les entitats del poble com a generadores de serveis, i les dotarà del suport necessari. Formarà comissions mixtes per treballar en cada àrea de govern, obertes a persones externes als dos partits del govern i procurarà mantenir un tracte fluid amb l’oposició, acceptant a tràmit totes les mocions que presentin i facilitant el seu accés a la informació necessària.

I finalment, l'eficiència, "perquè en el moment actual cal més que mai que cada euro es gasti amb criteri". D'aquesta manera, es reduiran els sous de l’alcalde i dels regidors i regidores i eliminaran la figura del càrrec de confiança. Tots els membres de l’equip de govern es comprometran a una determinada dedicació al càrrec, per tal de complir els objectius previstos. Potenciaran la coordinació i la transversalitat, treballaran per la millora de la informatització interna, la reducció de la burocràcia, la racionalització dels horaris d’atenció i l’optimització dels espais municipals. També potenciaran el comerç de proximitat, l’emprenedoria, les energies sostenibles i la borsa de treball, i impulsaran els serveis municipals i defensaran el manteniment i la millora dels supramunicipals, amb especial èmfasi en els serveis socials, i proposarem als pobles de la llera mancomunar esforços.

Per saber-ne més:
 
La CUP irromp a molts municipis i es consolida com l'alternativa

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid