Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Assaig de democràcia directa i persecució als feixistes a Gramenet

5porta

Els propers quatre anys no s’assemblaran gens als que ha viscut Santa Coloma de Gramenet fins el dia d’avui.

La presa de possessió de l’alcaldia per part de la socialista Núria Parlón ha hagut de comprovar  en viu com el debat públic sobre la transparència municipal, la democràcia participativa o els drets socials i econòmics són elements irrenunciables per a sectors creixents i influents de la societat colomenca i es debaten al marge de la Casa de la Vila.

Farts de tanta conxorxa i privilegis de la classe política, veïns i veïnes de Gramenet han decidit fer el seu propi Plenari alternatiu. Molts colomencs i colomenques avui han posat de manifest amb fets que estan disposats a fer front a tanta corruptel·la i al discurs cada cop menys creïble dels polítics. Aquests, han estat assenyalats com els corresponsables  de la manca de “democràcia real” i de la destrucció dels drets socials, tal i com es denuncia en les places i acampades d’arreu de la nostra geografia.

 

11/06/2011 18:42 Política

12Convocades per l'Acampada Santaco, sorgida del moviment 15-M,  s’han aplegat al llarg del matí unes 300 persones a la Plaça de la Vila, davant el Consistori, per celebrar un “Plenari alternatiu” paral·lel. Davant la no acceptació de la proposta feta fa uns dies de traslladar el Ple de constitució del nou Ajuntament en un lloc prou gran i espaiós on  garantir l’assistència d’un nombre important de la població i que aquesta pogués participar i demanar la intervenció en un ple de gran rellevància política, com ho és el de l’elecció de l’alcalde, han decidit de celebrar un de paral·lel on sí donar veu al ciutadà i manifestar la disposició a mobilitzar-se i combatre la manca de transparència municipal.

 

Quan els dos regidors de Gent de Gramenet entraven a l’edifici del Consistori per a prendre possessió del seu càrrec, s’ha iniciat el plenari popular a la Plaça . Una pantalla gegant col·locada per l’Ajuntament a l’exterior de l’edifici anava retransmetent en directe – però sense veu, a petició de l’assemblea - el que s’esdevenia a la Sala de plens. Malgrat  la presència de la pantalla gegant la gent congregada a la plaça no li ha parat atenció en cap moment. Mentre, dins la  petita sala de plens del Consistori les cadires eren gairebé totes ocupades per càrrecs de confiança, amics, coneguts i saludats entre creditors, proveïdors i financers. També per algun representant d'entitat subvencionada i bastants estomacs agraïts i aspirants.

 

Cap sorpresa a la Casa de la Vila

 

santako1Els mateixos mecanismes i interessos que lliguen a la classe política colomenca de fa 30 anys s’han  tornat a reproduir avui. Núria Parlón, la candidata socialista que va substituir al seu dia al pressumpte batlle corrupte pel cas conegut com a “Pretòria”, Bartomeu Muñoz, ha estat escollida alcaldessa amb els 12 vots dels regidors del seu grup, més els tres vots incondicionals d’Iniciativa i els dos de CiU. Els cinc del PP han votat la seva candidata, M. Carmen Sáez , igual que els tres de la feixista PxC que han votat el seu candidat, Sergio Palomo. Els dos regidors de Gent de Gramenet, Teresa Franco i Aitor Blanc, s’han abstingut. La raó de la seva abstenció és, entre altres arguments, per recordar que a Santa Coloma més d'un 50% de la població no va anar a votar, mostrant clarament el desencís de la ciutadania amb la classe política, que "ha optat per la desmobilització i el distanciament amb la població de Santa Coloma". Gent considera que la població no està representada suficientment en l' Ajuntament per cap de les forces polítiques que hi tenen representació, inclosa la seva, donada la baixa participació així com al fet que hi ha molts ciutadans de Santa Coloma que no tenen dret a vot per motius d'origen.

Amb 12 regidors els socialistes necessitaven com a mínim dos més per la majoria absoluta. Des de fa 30 anys invariablement Iniciativa i CiU , amb o sense majories, integren i participen dels governs de “concentració” que els ha permès fer i desfer sense gairebé cap oposició interna.

2 La gran novetat d’aquestes eleccions ha estat l’entrada de Gent de Gramenet en el Consistori. La majoria de mitjans assenyalarien la xenòfoba Plataforma per Catalunya com la “gran novetat” dins el panorama local, però realment el que marca la diferència i constitueix l’element més interessant és la participació dins el Consistori dels dos regidors del moviment ciutadà i popular “Gent de Gramenet”. Nascut fa més de sis anys, aplega a membres de moltes entitats i moviments socials de base de la ciutat. Han estat capdavanters en la denúncia contra la corrupció i en la defensa  colze a colze amb les entitats de polítiques socials i la democràcia participativa. Gent de Gramenet va patir en l’anterior mandat la repressió i criminalització –multes, censures, amenaces...- per  part de l’aparell consistorial capitanejat per l’anterior alcalde del PSOE –avui processat per pressumpte lladre- Bartomeu Muñoz “Bartu”. Gent de Gramenet aportarà una dinàmica de confrontar polítiques de transparència municipal, dinàmiques participatives i d’assenyalar irregularitats polítiques que poden posar en evidència, ara des d4e dins del Consistori, anys de clientelisme i privilegis dins la Casa de la Vila. La candidatura de Gent de Gramenet  va rebre el suport de diversos moviments socials i ciutadans, així com també va comptar amb el recolzament del conjunt de l’esquerra independentista de la ciutat com la CUP, obtenint 2.575 vots, el 6,65%. De fet, el segon regidor de Gent és Aitor Blanc, procedent de Maulets i actualment membre de la COS i a l’igual que la cap de llista, Teresa Franco, implicat en nombrosos projectes i moviments socials de la ciutat. Teresa Franco és membre activa de la Plataforma de Defensa de la Serra de Marina i Riu Besós. Gent, cada any, farà rotació entre els components de la seva llista, de manera que els actuals edils ho seran fins la primavera vinent.

 

Un assaig de democràcia directa i participativa

 

8Els centenars de persones participants al Plenari alternatiu obert a la ciutadania, d’esquenes a l’edifici consistorial, han fet balanç dels darrers 4 anys, marcats pel cas Pretòria, i han debatut aspectes molt variats tots de gran importància i que afecten de ple als barris: l’atur i la crisi econòmica, la baixa participació en les eleccions i la desafecció als polítics, posar fre a les despeses injustificables i injustificades a la Casa de la Vila, la especulació urbanística a la ciutat i prioritzar polítiques de defensa del medi ambient; la necessitat de polítiques socials (menjadors, assistència a la gent gran, escoles bressol...), fer front a l’amenaça xenòfoba i combatre-la amb polítiques de cohesió social, etc. Els assistents han llegit i aprovat un manifest i també han donat cabuda a la participació dels membres de l’acampada del moviment 15-M o dels ”Indignats”, presents a la Plaça i que el Consistori no els ha deixat prendre la paraula durant el ple, com havien demanat per presentar als regidors els seus objectius que, en canvi, sí han estat debatuts i acceptats pel Plenari alternatiu. Plens oberts amb garantia de participació ciutadana; elaboració de pressupostos participatius; assemblees periòdiques semestrals i vinculants amb entitats dels barris i veïns; referèndums vinculants; dissolució del Consell de Ciutat; retall dràstic del sou dels regidors/ores, reducció del 50% dels càrrecs de confiança; no prescripció dels casos de corrupció; foment de polítiques d’igualtat, diverses mesures de foment de l’ocupació entre els sectors més desfavorits i necessitats; polítiques clarament favorables a posar fre als desnonaments; penalitzar el mobbing urbanístic; creació de bosses de lloguer d’habitatge cogestionades entre l’ajuntament i  entitats ciutadanes, entre moltes altres mesures.

 

 Assenyalar i posar en evidència al “fatxa” i al racista. Un regidor fa caure un jove i intenta colpejar un manifestant

 

3 Tres regidors va assolir la xenòfoba PxC a Santa Coloma de Gramenet a les eleccions de maig. Uns resultats que han de ser analitzats més en profunditat, i que indiquen el grau  de corrupcció que ha arribat la Casa de la Vila aquests anys, percebuda per molts veïns com un element que els allunya absolutament de la política, malgrat que una part sigui procliu a escoltar discursos d’odi i exclusió on atribuir tots els mals i trobar-hi aixopluc. Caldo de cultiu perquè elements clarament feixistes intentin treure'n profit i provin d’infiltrar-se entre la societat. Cal una actitud valenta de barrar el pas al feixisme i combatre’l tots aquests anys ara que el tenim cara a cara o se’ns ficarà a casa.

Un cop finalitzat el Ple “de dins”, els polítics anaven sortint a la plaça mentre eren escridassats –a excepció dels dos de Gent, molt aplaudits, que s’han integrat en les activitats de l’assemblea popular-. Quan han sortit els tres regidors feixistes l’esbroncada s’ha fet general i manifestament hostil contra la seva presència. Una munió de gent participant en el plenari alternatiu s’ha dirigit als tres edils i ha intentat rodejar-los, acompanyant-los a abandonar la Plaça , tot fent una cercavila amb casserolada, val a dir que  “festiva” –pacífica- però també indignada al seu pas. Més d’una cinquantena de persones acompanyen els tres regidors de PxC i a la seva comitiva tot denunciant la seva ideologia excloent i cridant “Fora feixistes de Santa Coloma!” el que provocava entre els regidors un manifest malestar i nerviosisme que amb prou feines podien dissimular amb els seus forçats somriures, que més aviat semblaven posats amenaçadors envers els concentrats.

 9La tensió ha pujat de to en sortir de la plaça i creuar el Passeig de Llorenç Serra quan –segons alguns presents propers a l’incident- un dels regidors, Juan Gómez, d’un cop ha tirat a terra un jove que tenia al costat. L’escena ha encès els ànims de la gent fins el punt que uns quants s’han volgut llençar damunt els membres de PxC -no ha mancat el vol d'una cadira d’una terrassa de bar- però policies de paisà han impedit el contacte, interposant-se i protegint els regidors, tot ensenyant les plaques de policia per tal que la gent fes marxa enrere. Entre els manifestants, però, en cap moment ha existit ànims de linxament, però sí el  sentiment d’un elevat cabreig, que fins i tot ha contagiat  els vianants ocasionals que s’han afegit a insultar als regidors de PxC en assabentar-se qui eren. Tot i així, un dels regidors xenòfobs sí intenta agredir a un manifestant, com mostra una de les fotografies adjuntes a la notícia.

10Els policies protegeixen als regidors i els fan caminar a pas lleuger, tot tombant el carrer Sant Carles per dirigir-se a un conegut restaurant on, semblava, els nous regidors de PxC tenien  previst un dinar amb els seus. Una part de la gent, tota decidida, no es fa enrere i els segueix tot proferint consignes contra el feixisme i la seva formació, amb la consegüent aprovació de nombrós veïnat que surt als balcons i terrasses. La gentada es planta davant l’entrada principal del restaurant una força estona, demostrant-lis que les seves idees no poden comptar amb un  sector majoritari dels colomencs i que trobaran oposició decidida a la seva presència.  Finalment es decideix abandonar el lloc i tornar a la Plaça de la Vila on continuar amb les activitats previstes, ja que una arrossada popular posarà fi a una jornada de lluita.

 11

Pels feixistes avui ha quedat ben clar que, també a Santa Coloma, ho tindran ben magre per a defensar els seus discursos excloents i trobaran una ferma i decidida oposició al Consistori...i al carrer.

 

 

Segona foto: Aitor Blanc i Teresa Franco, els dos nous regidors de Gent de Gramenet.

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid