Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Presenten al Parlament balear una llei de consultes populars per convocar referèndums vinculants

El PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca ha registrat aquest dimecres al Parlament balear la Proposició de Llei de Consultes Populars, que permetrà convocar referèndums vinculants.

El secretari general del partit, Biel Barceló, ha presentat el projecte legislatiu amb el qual es volen "ampliar els horitzons de l'abast democràtic i fer partícips als ciutadans de la vida política i institucional de les Illes Balears de forma més directa".

15/12/2010 22:42 Política

Barceló ha explicat que aquesta llei té per objectiu "el foment de la participació ciutadana, tan necessària en moments difícils com l'actual, on la crisi econòmica aguditza la ja punyent crisi de confiança en la classe política". A més, ha assenyalat que ara tan sols es tracta de "voluntat política que aquesta llei es pugui aprovar dins l'actual període parlamentari". En aquest sentit, el diputat Antoni Alorda ha recordat que ara ja fa gairebé deu anys que el Parlament va aprovar per unanimitat una proposició no de llei del PSM-EN que instava el Govern a elaborar una llei de consultes.

"Després de debatre amb moltes entitats i organitzacions aquest projecte de llei, ha arribat el moment de dur-lo al Parlament i iniciar la tramitació parlamentària", ha relatat Alorda, que ha detallat les principals novetats d'aquesta llei. Per una banda, la llei regula amb molt detall la iniciativa popular, permetent que un 3% de la població de les illes pugui tirar endavant una consulta. En el cas de Mallorca, també es requereix un 3%, i per a Eivissa i Menorca un 5%, mentre que per a Formentera el tall necessari és un 10% de la població.

Per primer cop vinculant

 D'altra banda, i com a novetat única a tot l'estat espanyol, aquest projecte legislatiu preveu el caràcter vinculant del resultat de la consulta si s'ha produït una participació superior al 50% del cens. En aquest cas, l'administració competent, ja siguin els consells insulars o el Parlament, haurà de donar compliment al resultat del referèndum.

Així, aquesta llei deixarà oberta la porta als ciutadans per manifestar les seves preocupacions, ja que "qualsevol qüestió d'interès social pot ser susceptible d'iniciar un procés consultiu", ha remarcat el líder del PSM.


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid