Jornada "La lírica de la lluita: cançons, idees i revolució” a Reus

Actes de celebració del 10è aniversari de la revista Caramella, revista de música i cultura popular.  Es presentarà el  número 20 que inclou un dossier central sobre "El foc a la festa"
El proper dissabte a Reus, sota el títol La lírica de la lluita: cançons, idees i revolució, s'organitza una jornada d'estudi sobre el cançoner popular que van generar els moviments socials en el primer terç del segle XX, el repertori de la Guerra Civil i la postguerra o la vigència de la cançó com a eina de reivindicació o de cohesió ideològica. (veure el programa)

24/02/2009 05:50 Comunicació

La jornada s'inclou dins dels actes de celebració del 10è aniversari de la revista Caramella. Com a cloenda, es presentarà el número 20 de la revista i Biel Majoral a la nit, el seu treball Cançons republicanes, en què fa un homenatge a Pere Capellà (1907-1954).

Durant la República, Pere Capellà va publicar el llibre que dóna títol al treball i ens ofereix altres textos poètics que comparteixen esperances i dolor, esperit de resistència i de lluita per uns valors republicans, menys presents del que convindria en un present que no ha esbandit les restes de franquisme.

caramella20El número 20 de Caramella
Amb un dossier central sobre «El foc a la festa», la revista Caramella arriba al número 20. La revista inclou articles sobre l'evolució del foc festiu als Països Catalans en el context mediterrani, les festes de Sant Antoni, la Patum, les falles de l'Alta Ribagorça, el bestiari festiu de foc..., incidint en la problemàtica actual que afecta aquestes manifestacions festives, amb articles com «Adéu a la cordà? Un paradigma de progressiva reglamentació» o «Amb la pólvora a l'espatlla». La publicació vol contribuir, així, a un millor coneixement del valor patrimonial i la vigència de les festes –només uns quants exemples de les moltes que tenen lloc als Països Catalans– en les quals el foc és component indispensable. 

En el sumari d'aquest número trobem també articles sobre músics com Carles Belda o Jaume Blanch lo Xato, o el festival Folk Sona, i sobre les ximbombades, l'alfàbrega i les festes populars o l'Any Amades, entre altres, a més de les ressenyes habituals de llibres i discos. Amb motiu del seu desè aniversari, la revista inclou un DVD de regal sobre la festa de Sant Antoni a Artà. (publicat a Consuetudinàrium

 

Programa de la Jornada 

Jornada "La lírica de la lluita: cançons, idees i revolució”
Reus, 28 de febrer de 2009
Arxiu Municipal de Reus (Plaça del Castell)
 
 
10 h. Benvinguda.
§ "‘A la guerra es cantava molt!’ Notes d’una recerca sobre la Guerra Civil". Salvador Palomar.
§ "Identitat, lluita i revolució: Anda, jaleo, jaleo!". Francesc Cortés
§ "Cara al Sol, Himno Nacional i Oriamendi: pacte de circumstàncies o invenció d'un règim unitari". Anna Costal
§ "La idea cantada". Dolors Marín
§ "Cantar a les tavernes abans, durant i després de la guerra". Jaume Ayats
 
14 h Dinar
 
16 h Tarda

§ "De qui és Wagner?". Joaquim Rabaseda
§  "Turment i salvació. Tortures sonores i música als camps de concentració". Marisa Ruiz Magaldi
§ "Els balls i les rondes: construcció de gènere a la postguerra". Isabel Ferrer.

Taula rodona: "La cançó com a transmissor d'idees i revolució, avui". Salvador Palomar (moderador); Biel Majoral, Josep Vicent Frechina i Artur Gaya

18,30 Cloenda de la jornada i presentació de Caramella 20

22,30 Al Bravium Teatre, concert de Biel Majoral amb l’espectacle Cançons republicanes. Entrada gratuïta